29 Haziran 2020 Pazartesi

Kitap // Mutlu Prens - Oscar Wilde


Kitap Küçük Prens gibi, her yaştan insanın okuması gereken bir kitap. İçerisinde beş öykü bulunuyor. Bu öykülerden "Bülbül ve Gül, Vefalı Dost" öykülerine bayıldım.. Vefalı Dost öyküsünde Değirmenciyi gerçek hayattan birkaç tanıdığıma benzettim, daha çok sinirim bozuldu. Bu öykü o kadar güzel yazılmış ki. Bülbül ve Gül öyküsünün ise sonu çok hoş bitiyor. 


Sayfa Sayısı : 50
Kitabın Türü : Çocuk,  Hikaye, Dünya Klasikleri, Edebiyat
Konusu : Oscar Wilde’ın 1888’de yayımlanan Mutlu Prens’teki masalları oğulları için yazdığı düşünülse de, yazar hedef kitlesini “yediden yetmişe çocuk ruhlu insanlar, şaşırma ve sevinme gibi çocuksu yetilerini koruyanlar” olarak açıklamıştır. Wilde bu masallarda bencilliği ve duyarsızlığı gözler önüne serer ve eleştirir. Onun ana masal kişileri bazen hatalarını anlayarak pişmanlık duyarlar ve özgecil davranışlar sergilerler. Kimi zaman da gözlerini kör eden kibirden bir türlü kurtulamazlar. Mutlu Prens her ne kadar çıraklık döneminin ürünü olsa da, Wilde’ın masal ve alegori alanındaki ustalığını ortaya koyar.

Alıntılar :

"Mutlu musun Sybil?" diye sordu. "Sevgili Lady elbette mutluyum. Siz değil misiniz?" "Mutlu olmaya vaktim yok, Sybil. İnsanları tanır tanımaz onlardan bıkıyorum."

Bu dünyada adalet yok, bir tek dertler eşit paylaştırılmış.

"Ah şu mutluluk ne hiçten şeylere bağlı!"

"Kar yağdıkça küçük Hans'ı ziyarete gitmem saçma olur." dermiş Değirmenci karısına, "başı dertte olan insanı rahat bırakmak, ziyaretlerle rahatsız etmemek gerekir. En azından ben dostluktan bunu anlarım, haklı olduğumdan da eminim. Onun için, bahar gelinceye kadar bekleyeceğim; baharda onu ziyarete giderim, o da bana iri bir sepet dolusu çuhaçiçeği verir ve böylece çok mutlu olur."

14 yorum:

  1. Bu güzel kitap paylaşımı için teşekkürler:)

    YanıtlaSil
  2. 2 yıl oldu herhaldr ben de okuyalı sevmiştim

    YanıtlaSil
  3. Vefalı dost çok güzeldi. Aslında hikayelerin hepsi çok güzeldiler, her ne kadar karamsar olsalar da.... :)) Dönmenize sevindim balım, daha çok yazılarınızı görmek dileklerimle ♥

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet ama karamsarlıktan yola çıkarak bir şeyler anlatmaya çalışıyor. Umarım balım sağ ol ❤

      Sil
  4. Okuma listemdekilerden. Oğluma da okutayım. Teşekkürler canım:)

    YanıtlaSil
  5. kitap pikiiii :) iyi madem aktif ol yine yaa çok tatlı ki çevremiiiz :)

    YanıtlaSil
  6. Çocuk kitabı püf demiştim ama içindeki hikayeler çok güzeldi.
    Buralarda kal bebeğim sensiz güzel değil. ♡

    YanıtlaSil