3 Ağustos 2018 Cuma

Evlilik Baskısı Yapan "Elalem"

Bilirsiniz "bazı" erkek anneleri oğullarının evlenme yaşları yaklaştığında pazardan domates, salatalık seçer gibi evlenilecek kız seçerler. 
Bizim çevredekilerin iyi, evlenilecek kız kavramı şöyle;
Kız okumuyor olacak
Kız ev işlerinde çok iyi olmalı (Kendini yıpratarak ev işi yaparsa anca o zaman iyidir)
Kız sohbetlere katılan birisi olacak (Ah, bu sohbetler genelde dedikodu içeriklidir. Sohbetlerin içerisinde hiçbir yararlı bilgi olmaz.)
Kız oturaklı olacak
Her şeye karşılık vermeyecek vs vs


Liseden mezun olunca talipler gelmeye başladı. Üstüne üniversiteyi yarım bırakınca bu kız okumaz belli çünkü üniversiteye gitmiyor diye düşündülerse artık, 2 yıl boyunca kafamı ne yöne çevirsem "evlen" diyen suratlarla karşılaşıyordum. İyice bunalmıştım. Ailem annem babam asla böyle bir şey söylemez. Çünkü gerçekten mükemmel bir anne baba diyebilirim. Ama çevre, akraba vs sıkıntıydı.
Üniversiteyi kazanamayan çoğu genç kızımıza "Ya hocaya, ya kocaya" diyerek şaka yaparlar. Tabi bu şakaların ardında gerçeklik payı da vardır. O şakalara maalesef bu "elalem" denen insanlar tarafından çok maruz kaldım.

Baskılar bu sene durulmaya başladı. Çünkü; talipler yavaş yavaş eşlerini bulmaya başlamıştı. Oh böylelikle "elalem" baskılarından kurtulduk derken maalesef beni şimdi de "Alan yok ki, evlendirsek" diye sıkıştırıyorlar.
Bir de çok sinir olduğum bir şey var. Bizim oralarda kız nişanlandığı zaman kız evlenecek demezler "kız satılmış, şunun kızı satılmış" derler. Bana da sürekli "seni de satacaz, turşunu mu kurcaz" gibi şakalar yapıyorlar. Hani domates, salatalığız ya biz. Erkek evlenir, kız satılır.

Bizimkilerin yani annem ve babamın evlilik hakkındaki düşüncelerine gelirsek şu an için evlenmemi istemiyorlar, kesinlikle okumamı istiyorlar. Okuyup kendi ayaklarımın üzerinde durmamı. 
Evliliğe karşı değilim, elbet bir gün evlenmek istiyorum. Nasip, kısmet işleri bunlar. Fakat bana domates, salatalıkmışım gibi davranılmasını istemiyorum. Ben evlenmeye kalktığım zaman adeta bir malmışım gibi "satıldı" demelerini istemiyorum. Sırf üniversiteye gitmiyorum diye bana evlilik ile ilgili şakalar yapılmasını istemiyorum.
Boş insanların boş sözlerini kafaya takan birisi değilim. Fakat sürekli ve fazla söylenince insan bunalıyor. Ben arayış sürecime ve geleceğime odaklanacağım, onlar istediklerini düşünsünler.

26 yorum:

  1. Adına üzüldüm hangi memleket ve hangi çağda bilmiyorum ama çok kırıcı bir üslupları varmış. Kesinlikle oku en azından şu saçma hakaretlerden kurtulursun. Ha mezun olunca işsiz kalacağını unutmadan oku ama sana tavsiyem :(

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Eskiler biraz öyle, dedelerimiz, amca-yengelerimiz. Biz ve bizden sonraki neslin onlar kadar bu konuda bu şekilde olacaklarını düşünmüyorum. (İnşallah)
      Evet, 4 yıllıkta okusam işsiz kalacağımı biliyorum, çevremdeki insanlardan maalesef... :( En azından üniversite mezunuyum diyebilirim.
      Yorumun için teşekkürler :))

      Sil
  2. Şu okuldan mezun olunur olunmaz ''evlenecek kız'' listesine girmek kadar iğrenci yok olsa gerek. Benim kuzenim de bitirdi bu yıl 2 yıllık üniyi, hemen dayıma gitmişler kuzenim için. Dayım da ''ben kızları okutcam diye uğraşıyorum elalemin derdine bak'' diyor. Sana da kolay gelsin bu durum karşısında

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Genelde kız çocuğu olan yetişkinlerimiz hep çocuklarını okutmak istiyor. Ana-babamız bir şey demiyor, bunlar evlen diye kafamızın etini yiyor. Adı üstünde elalem. Elalem her şeyi der.
      Çok teşekkür ederim :))

      Sil
  3. Okurken hayretler içinde kaldım. Aslında hem söylenecek çok şey var hem de hiçbir şey yok. Ben başka bir pencereden bakayım. Hayat değişiyor hatta bence geleneklerde. Bence bizler anne olduğumuzda tavrımız değişik olursa geleneklerde yumuşamak zorunda kalacak. Neden üniversite okumak istemiyorsun bilmiyorum ama öğrenmek güzel şey belki okula başlayınca fikrin değişir kim bilir. İş bulma konusuna gelince. İş her türlü bulunuyor karamsar olmamak lazım sadece istediğin şartlarda iş bulmak için biraz zaman gerekiyor. Gerçekten uğraştığın her işte başarı kaçınılmaz. Sen istersen her şey mümkün bence. sevgiler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet, bizler anne olduğumuzda bu tavrı sergilemezsek gelecekte böyle şeyler yaşanmayacaktır.
      Fazla utangaçlık, çekingenlik, yeni ortama girme, yeni insanlarla tanışma korkusu gibi bir sürü sebebim var üniversiteye gitmemek için maalesef...
      Çok haklısınız, emek varsa ekmekte vardır. Sevgiler.

      Sil
  4. "Kız satılmış" nedir?
    Yöre ne taraf?

    Okurken daral bastı yemin ediyorum, ilk gençlik yıllarımda bu tür söylemler beni ne kadar deli ediyorsa 50 yaşına geldim halen hiç eksilmeden aynı derecede deli ediyor.

    Oku ,kaç sen.Ay deli olurum yeminle aaaa

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. İç Anadolu

      Bu tarz söylemleri 40'lı yaş üzeri söylüyor. Ama sonuç olarak söylüyorlar ve bu benim hiç hoşuma gitmiyor. Şaka da olsa hiç hoş değil.
      Bir de moral bozan şey kadınlarında söylüyor olması...
      Yani bu kadar yıl geçmiş hala bu söylemlerin devam ediyor olması üzücü bir durum.

      Sil
  5. beni anlatmışssın sanki bu postta bizim çevrede tutturmuş evlen artık diye sanki dogru düzgün insan kaldı da memlekette (gerçi olsada bana denk gelmez) neyse demem o ki o elalem baskısının sonu hiçbirzaman gelmiyor bende bununla dalga geçerek çaresine bakıyorum sanada öneririm :D

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Vallahi çok iyi yapıyormuşsun, bende bundan sonra dalgaya alacağım onların sözlerini. :D

      Sil
  6. oy oy oy aslında şaşırmamak gerekir. Bizler kendimizce yaşadığımız çevre de, butür düşüncelerin yok olduğunu sansakta, öyle bir devam ediyorki inanamazsınız. Ama siz ne güzel bir karar almışsınız kendi geleceğinizi yönetecek durumdasınız şükür :) Şimdiden başarılar diliyorum :)

    YanıtlaSil
  7. Evet biz kızları öyle görenler çok ama allahtan daha çevremde öyle şeylerle karşılaşmadım. Karşılaşmakta istemem yoksa beni susturamazlar diyim. Neyse bence o İç Anadolu'nun baskısından kurtul da şöyleee bir bizim buralara batı kısmına hatta İzmir'e gel derim bence. Tabii tercih senin. Güzel işte buralar öyle şeylerle çok karşılaşmazsın belki de kafan daha rahat olur. Ama ailenden çok ayrı kalamıyorsan hiç bu tarafları düşünme. Bak ben Kıbrıs'ta ingilizce öğretmenliği okuyorum. Çok da isteyerek gitmedim zaten oraya sadece bölümüm ve hayallerim sürükledi beni. Doğu anadoluya gitmemek için Kıbrıs'a gittim veeee şimdi de yatay geçiş yapmaya çalışıyorum işte. Çok istiyorum ki olsun. Umarım seninde istediklerin ve hayallerin gerçek olur :)):)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. İç Anadolu'nun hepsini bu duruma dahil etmek doğru değil, benim çevrem böyle. Burada farklı farklı düşüncelere sahip her kesimden insan var çünkü.
      Öneriniz için teşekkürler, İzmir'de istediğim bir bölüm olursa yazmayı düşüneceğim. :D
      Umarım, sizinde. Teşekkürler. :))

      Sil
  8. Üniversite hayatı sana çok şey kazandıracaktır. Ben ev hanımıyım ama yapmış olduğum eğitim her zaman başımı dik tutmamı sağlamıştır. İş bulunur bulunmaz gibi şeyleri düşünme. İnsanın rızkının nereden geleceği belli olmaz. Güzel bir karar vermişsin bence. Hayırlısı ne ise o olsun.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok haklısınız.
      Rızkın nereden geleceği belli olmaz. Teşekkür ederim, inşallah. :))

      Sil
  9. Bencede okumalısın canım. Mutlaka kolunda bir bilezik olsun. Ayrıca elalemi boşver. Sen gönlünün istediğini bbulunca zaten evet dersin.

    YanıtlaSil
  10. Hah ha... kendi kendime "kesin iç Anadolu " diyordum ki yorumları okuyunca yanılmadığımı gördüm :) Hoş gör yaşlıları da, onlar gençleri evlendirmeyi sosyal sorumluluk olarak görüyorlar.Gençleri evlendiren cennete gider :)) Hem de canları sıkılıyor napsınlar onlara eğlence de lazım.İki düğün olsun da oynayıp kurtlarını döksünler :))
    Kuzucuk şaka bir yana kesinlikle okumaktan vaz geçme.Hatta bir cesaret başka bir şehirde okumayı kesinlikle düşün derim .Sana çok şey katacaktır.Çevrenden uzaklaşmak ,yeni deneyimler kazandırır sana.Artık iletişim imkanları çok.Her zaman aileni arayıp görüntülü de görüşebilirsin.Yine de cesaretin yoksa olduğun şehirde bir okula git.2 yıllıklarda da iş imkanları çok :))
    Sevgiyle kal...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok haklısınız, tavsiyelerinizi dikkate alacağım. :)) Bakalım cesaret edip dışarıyı da yazdım, hayırlısı olur umarım :)) Sevgiler :))

      Sil
  11. Ah şu 'elalem'...Hiç hoşlanmıyorum kendilerinden.
    Söylediklerine harfiyen katılıyorum,inşallah okuyup kendi ayaklarının üzerinde durursun,ne diyelim,maalesef kadının tek başına da güçlü olduğunu anlayamayan bir toplumda yaşıyoruz...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. İnşallah, çok teşekkür ederim güzel dileklerin için :))
      Maalesef...

      Sil
  12. Salam. Evlilik nədənsə çox vaxt qadınlara problem olur. Kişilər(erkekler) problem etmir. Univ oxu məncə fərqli insanlar tanıyacaqsan. Düşüncə tərzinə yaxşı dəyişikliklər olacaq. Univ oxumaq çooox gözəldir. Həm kimsə sənə 1şey deyə bilmir. Oxuyuram deyirsən :D

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok haklısınız, hem yeni insanlar tanımış, hemde bir şeyler öğrenmiş olurum :D

      Sil
  13. Evliler ssnki çok mutlu da habire bize baskı yapılıyor

    YanıtlaSil